Asi si říkáte proč píšu další z tisíců podobných článků, které se na webu vyskytují v řádech tisíců. Sice se vyskytují, ale asi je nikdo nečte, protože se třeba na Facebooku, Instagramu atd. objevují fotografie, které bych já osobně mazal už ve fotoaparátu. Musím podotknout, že ještě před pár lety jsem nebyl jiný. Prostě cvak a hotovo. Většina fotografií končila v koši a zapomnění.

V úplných začátcích sem nebral vážně ani rady jiných lidí, kteří se snažili sdělit to co je na focení důležité. Časem si člověk v sobě musel najít pokoru a snahu naslouchat lidem co chtějí poradit. Nechci tím říct, že jsem fotograf. Člověk se pořád učí a nikdy nesmí přestat. A když někomu chce i tak radit, je fajn když neradí stylem "máš to úplně špatně", ale stylem já bych se v této situaci zachoval jinak a fotku vyfotil tak a tak. Říká se to mu konstruktivní kritika. Věřím že pak lidé, co jsou otevření hned lépe naslouchají.

Na sociálních sítích se pohybují dva typy fotografů. První typ bych nazval "fotím všechno" a druhá skupina fotím to co mě zajímá a chci tím něco ukázat, nebo říct. Doufám že do téhle kategorie patřím i já. Nechci se teď bavit o lidech co se fotografií zabývají do hloubky, a nebo dokonce živí, to bych řekl že je kapitola sama o sobě. 

Předem bych chtěl říct, že ani jednu skupinu nekritizuju, neodsuzuju, ale kdyby alespoň jeden člověk se nad tím zamyslel, co do veřejného prostoru vypouští, tak mě to udělá radost.

Určitě bych se nyní zaměřil na skupinu lidí, co chtějí fotografii něco říct, nebo si uchovat vzpomínky na důležité okamžiky. 

Kompozice

Ke koupi fotoaparátu, buď zrcadlovky, kompaktu, lepšího mobilu vedou různé okolnosti. Nejčastější okolnosti jsou asi fotografie rodiny, dětí a druhou jsou fotografie z cest a dovolených. Je úplně jedno, čím budete fotit. Podle mě je nejdůležitější věc na cestě k lepším fotkám jedno zásadní a kouzelné slovo KOMPOZICE. Někdo možná nebude souhlasit, já mu jeho názor neberu. Já jen píšu, co pro mě je momentálně důležité.

Když fotografií chcete něco říct, je fajn na ní zachytit to důležité. Vypadá divně například to, když fotíte člověka před nějakým obrovským komplexem budov a nejste schopen si rozmyslet, zda je důležitý pro vás ten člověk nebo ten kostel, zámek atd. Podle mě to dohromady nikdy nepůjde. Je důležité si určit priority. Když fotku pořídíte, kde bude malinký člověk a v dálce nějaký kostelík, tak fotka bude nezajímavá. Pokud fotím portrét musí být člověk dominantní, pokud fotíte kostel, nefoťte jej s člověkem, který bude vypadat jako mravenec. 

Další velmi důležitá věc, která mě nyní na fotkách vadí je padající horizont. Ten samý případ je při focení v interiéru, obýváku atd. Interiér nesmí padat ze strany na stranu. Věřte že to dokáže pokazit i moc pěkný snímek.

Nikdo netvrdí, že je nutné fotky vždy upravovat v pc. Ale když si to člověk uvědomí a při focení si jen srovná horizont podle fotoaparátu, hned bude fotka vypadat lépe. V jakémkoliv editoru dokážete fotku oříznout, otočit, a to se nebavím o dalších pokročilých úpravách, ale říká se a píše, čím více věcí si pohlídáte při focení, tím je fotka lepší a není potřeba jí zdlouhavě upravovat. Sám se ale přiznám, že není moc fotek, které někomu ukazuji, aniž bych provedl základní ořez, srovnání a barevné úpravy.

Zlatý řez

Poslední pravidlo, o kterém bych v tomto krátkém článku mluvit, je pravidlo zlatého řezu. Asi každý fotograf, který se zabývá focením intenzivněji, tohle pravidlo zná a používá. Ať podvědomě nebo záměrně. Zjednodušeně se dá mluvit o pravidle třetin. Tzn. když máte fotografovanou scénu, rozdělíte si ji na třetiny horizontálně i vertikálně tak všechny důležité věci ve scéně by měly být umístěny v průsečících těchto bodů. Je to celkem jednoduchá, ale velmi mocná pomůcka, kterou často používám a snažím se jí držet. Nejde to vždy, když chci pravidlo porušit musím vědět že nějaké existuje.

Tohle by pro dnešek bylo asi vše a určitě budu časem pokračovat a vykecávat se zrovna o tom co mě napadne o focení. Budu rád, když někdo zjistí nějaké zavádějící informace v tomto článku a dá mě vědět mailem, rád je opravím nebo doplním.

 

Přeji všem radost z focení a "DOBRÉ SVĚTLO"!


2019-02-14 | Jiří Hejda

Copyright © 2023 Jiří Hejda admin

Zpět nahorup